Sportvisserij Vlaanderen

Grootschalige visredding Oostends Havengebied

Het is niet al kommer en kwel als een water gedempt wordt, meer en meer loopt het met de vissen zelfs goed af! Zo nam een drietal maanden terug de voorzitter van visclub Grasduinen te Bredene telefonisch contact op met Sportvisserij Vlaanderen. Hij wist ons te vertellen dat een grote bouwfirma uit de streek, in het kader van de uitbreiding van het Oostends Havengebied, gestart was met de demping van een nog nooit beviste vijver. Via via kon geregeld worden dat de visclub zich mocht ontfermen over het aanwezige visbestand. Enkel moest de club zelf de afvissing, alle toelatingen en documenten daaromtrent regelen. En zo werd onze afdeling Milieu gecontacteerd, Sportvisserij Vlaanderen heeft door de jaren heen immers al heel wat expertise opgedaan om dergelijke projecten op een professionele manier tot een goed einde te brengen.

Bij dergelijk grotere projecten, zoals in dit geval, coördineren wij van Sportvisserij Vlaanderen de ganse zaak van A tot Z. Vaak is er zoals nu ook steeds een exclusieve samenwerking met Visserijbedrijf Piet Kalkman uit Nederland (en vice versa werkt Kalkman ook enkel met ons in België). Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden: professioneel vistransport, meer en nog grotere en uitgeruste boten, zelfgeknoopte en gemotoriseerde zegens en bovenal een eeuwenlange (350 jaar!) knowhow en expertise. Kortom, alles om het afvissen botervlot te laten verlopen.

Op een frisse dinsdagochtend eind september is het eindelijk zover en staan we allen aan de vijver die nog maar voor een derde is gedempt. Wij van Sportvisserij Vlaanderen hebben onze boot, die vandaag uigerust is om de oeverzones achter de zegen elektrisch af te vissen, al op het water liggen. Daarna kan Piet Kalkman, onder toezicht van een delegatie vrijwilligers van visclub Grasduinen , die instaan voor het wegen en sorteren van de gevangen vissen, zijn grote aluminium boot traileren.

De afvissing en het transport nadien verlopen vlot en tientallen grote karpers, enkele grote brasems, een honderdtal baarzen en duizenden mini karpertjes en brasems worden zo van een gewisse dood gered en vinden een nieuwe thuis in de vijver van visclub Grasduinen.

Wenst u ook een dergelijk project uit te voeren, of heeft u weet van een te dempen vijver, contacteer ons vrijblijvend op peter.coene@sportvisserijvlaanderen.be